SLITER DU MED DÅRLIG SØVN? - HER ER NOEN TIPS

 

Vi mennesker bruker omtrent en tredjedel av livet på å sove. Selv om vi fortsatt ikke vet med sikkerhet hvorfor vi trenger å sove, er det liten tvil om at søvn har stor innvirkning på hvordan vi fungerer i dagliglivet. Vi har alle kjent hvordan dårlig søvn går utover humøret. Ofte blir vi irritable og uopplagte etter bare èn natt med lite søvn. Dårlig søvn påvirker også konsentrasjonen og hukommelsen vår og går utover vår evne til å løse problemer. Sover vi for lite tåler vi rett og slett hverdagens utfordringer dårligere. Forskning har faktisk også vist at vi blir sett på som mindre attraktive når vi ikke har sovet nok. Over tid henger lite og/eller dårlig søvn sammen økt risiko for å utvikle både psykiske og fysiske helseplager.

Ifølge den Norske legeforeningen vil så mange som 95% av oss oppleve vansker med å sove en eller annen gang i løpet av livet. Som regel vil søvnproblemene gå over av seg selv, men noen sliter med søvn over lengre tid. De fleste som har søvnvansker er fullt klar over det selv. Men det finnes også de som tror de sover for lite, uten at de egentlig har et søvnproblem, og det er også en god del som ikke kobler humørsvingninger og uopplagthet til lite/dårlig søvn. Så hvordan kan du egentlig vite om du sover nok?

Antall timer søvn  er som regel et dårlig mål. Selv om det gjennomsnittlige søvnbehovet for en voksen person er 7- 7,5 timers søvn per natt, er variasjonen stor. Noen klarer seg helt fint med 6 timers søvn, mens andre trenger 9 timer. De færreste av oss spretter ut av senga om morgenen klare for en ny dag, uten at det er et tegn på at vi har sovet for lite. Men dersom du utover dagen ofte er søvnig, stadig ufokusert og i dårlig humør, er det nok sannsynlig at du får for lite søvn, eller at søvnkvaliteten er for dårlig. Det er en del tiltak vi kan gjøre selv for å legge forholdene best mulig til rette for søvn. Her er noen tips for god søvnhygiene:

  • Hold deg våken på dagtid! Hvis du er kjempetrøtt kan du unne deg en kort middagslur, men pass på at den ikke varer lengre enn max 20 minutter.

  • Mange blir liggende i senga om de våkner tidlig fordi de tenker at om de døser av så hjelper det litt. Men i virkeligheten vil det som regel bare utsette søvnbehovet, slik at det blir vanskeligere å sovne på kvelden igjen. Det er derfor lurt å stå opp når du våkner, hvis du tror at du ikke kommer til å sove noe særlig mer.

  • Stå opp til omtrent samme tid hver dag. Ikke tenk at du kan sove ut noen dager, det forstyrrer bare døgnrytmen. Sov max én time lengre i helgene enn i hverdagen.

  • Pass på at du får så mye dagslys tidlig på dagen som mulig, gjerne minst 30 min.

  • Pass på å ikke få for mye sterkt lys på kvelden og natta. Hvis du våkner på natta er det lurt å unngå å tenne lyset. Ikke ta med deg telefonen i senga.    

Hvis du følger disse tipsene i 2-3 uker, vil du antagelig kjenne at søvnen bedrer seg. Er du imidlertid fortsatt plaget med symptomer på for lite søvn, bør du oppsøke hjelp. Søvnvansker behandles i dag dessverre oftest med sovemedisiner,  på tross av at forskningen tydelig har vist at ikke-medikamentell behandling virker best på lang sikt. De fleste psykologer kan en del om søvn, og vil kunne hjelpe deg så du får sove bedre uten å bruke medisiner.

 
Hanne Martinsen