Emosjonsfokusert terapi
Emosjonsfokusert terapi (EFT) er en følelsesorientert terapiform. I denne terapiformen spiller følelsene våre en sentral rolle i det terapeutiske endringsarbeidet. Flere av psykologene hos Rosenhoffpsykologene bruker intervensjoner og teori fra emosjonsfokusert terapi.
Hvorfor er psykologer så opptatt av følelser?
Psykologer flest er kjent for å stille mange spørsmål om følelser, og spørsmålene stilles på ulike måter. Hva føler du når du snakker om samboeren din? Hva registrerer du på innsiden akkurat nå? Hvilke følelser vekkes når du snakker om moren din? Hvordan kjennes det i kroppen din?
Men hvorfor er psykologer så opptatt av følelser? Det er gode grunner til at psykologer stiller spørsmål på spørsmål på spørsmål om følelser. Følelsesorienterte terapier, som emosjonsfokusert terapi, baserer seg på en teoretisk forståelse om at følelser som sitter fast, og ikke får gjort jobben sin, fører til psykisk strev. Gamle erfaringer kan ha satt seg fast i følelsesarkivet vårt, og ofte kan de styre hverdagen vår i dag. Når psykologen stiller spørsmål om følelser, vil vi hjelpe deg til å få mer tilgang til følelsene dine, samt sortere gamle og nye følelser, slik at du kan få det bedre med deg selv og andre. Så grunnen til at psykologer er opptatt av følelser er fordi følelsesbevissthet og følelsesaktivering er to av de viktigste endringsfaktorene i terapirommet.
Konsekvenser av fastlåste følelser
Når følelser sitter fast inni oss, er dette ofte en drivkraft til ulike symptomer. Det kan føre til stress, angst, utmattelse, energitap, selvkritikk, vondter, vansker med nære forhold, sinneproblematikk og mye mer. Strev på innsiden vår går som regel utover menneskene rundt oss. Ofte fører det til at vi distanserer oss fra mennesker som vi er glad i. Det kan også føre til at vi må lene oss overdrevet mye over på andre. Noen blir ekstra selvkritiske, mens andre tror at folk rundt er kritiske til seg. Enkelte blir mer pirkete, opptatt av rett og galt, og noen forsøker å bli usynlig. Listen er lang over hva fastlåste følelser kan føre til.
Endring gjennom følelser
Den gode nyheten er at fastlåste følelser ikke trenger å være fastlåste for alltid. Følelser kan endres ved å gå inn i dem, aktivere dem, oppleve dem, for så å komme stryket ut på andre siden. I emosjonsfokusert terapi vil du utforske med psykologen hvordan fastlåste følelser skaper problemer for deg, samt bli mer bevisst på hva som er dine underliggende behov. Når du får tak på underliggende behov, vil det være lettere for deg å ha det bra med deg selv og andre.
Hos en psykolog med emosjonsfokusert tilnærming vil det være fokus på å bli mer bevisst på dine egne følelser. I tillegg vil psykologen utforske sammen med deg hva følelsen trenger, og hva den har behov for. En vanlig teknikk som benyttes innenfor emosjonsfokusert terapi er å gå inn i en fiktiv dialog med foreldre eller andre mennesker som har sviktet deg. Gjennom en slik dialog vil følelsene i større grad bli aktivert, og verdifull informasjon avdekkes. Ofte vil gamle og fastlåste følelser bli erstattet med nye og vitale følelser. Dette vil igjen føre til symptomlette. Det kan også være hensiktsmessig å gå i dialog med din indre kritiker for å få mer tak i hvor denne stemmen kommer fra, og hvordan den tidligere har vært nyttig for deg. Dersom gammel selvkritikk blir aktivert, og man blir mer bevisst på dens funksjon og tidligere udekkede behov, vil det skje en indre emosjonell endring. Ofte vil klienten oppleve at selvkritikk er blitt erstattet med selvomsorg. På denne måten vil gamle følelser høre til i fortiden, mens nye følelser kan brukes i nåtiden. Dette vil redusere psykisk strev.
Emosjonsfokusert terapi er for deg som ønsker å ta et dypdykk ned i følelsene dine, og er nysgjerrig på å forstå deg selv og følelsene dine bedre.
Intensiv dynamisk korttisterapi – ISTDP
Flere av oss som jobber ved Rosenhoffpsykologene har videreutdanning innen Intensiv dynamisk korttidsterapi, ofte bare kalt ISTDP. Dette er en terapiretning som har fått økt internasjonal anerkjennelse de siste tiårene, og som også her på berget har blitt en populær terapiretning. Som navnet viser bygger terapiformen på psykodynamisk teori, og det vil si at vi er opptatt av ubevisste følelser, forsvarsstrategier, og de tidlige samspillsmønstrene. Eller sagt på en enklere måte: hvordan forholder du deg til egne følelser? Klarer du å bruke dem på gode måter i relasjon til deg selv og de menneskene du har rundt deg, eller hindrer dine ubevisste forsvarsstrategier deg til å kjenne dine egne følelser, sånn at det også blir vanskelig i relasjonen til dine nærmeste? I motsetning til mer tradisjonell psykodynamiskterapi, der terapeuten ofte kan virke litt tilbakeholden og passivt lyttende, er en ISTDP terapeut svært aktivt deltagende i den terapeutiske samtalen, og vil hjelpe til å holde fokuset i timene.
Mål og Tilnærming
I likhet med alle dynamiske retninger bygger ISTDP-terapi på antagelsen om at psykiske plager stammer fra følelser, ønsker og behov som er blitt undertrykt over tid. Mye av jobben i et terapiforløp handler om å identifisere og konfrontere forsvarsstrategier som hindrer deg fra å kjenne og uttrykke dine komplekse følelser. Slike forsvar kan for eksempel være bagatellisering, selvkritikk, intellektualisering eller hjelpesløshet. Disse forsvarsstrategiene er veldig ofte ubevisste, og selv om mange vil kunne kjenne igjen ulike forsvarsstragier når de får hjelp til å se dem, er de færreste av oss klar over alle forsvarsstrategiene vi bruker, og legger ofte ikke merke til at vi kanskje egentlig var sint på noen før vi vendte sinnet innover og begynte å kjefte på oss selv istedenfor å sette en tydelig grense for noen vi er glad i.
I en typisk samtale med en ISTDP-terapeut vil terapeuten hjelpe deg til å legge merke til når du bruker forsvarsstrategier istedenfor å kjenne på vanskelige følelser. Det å bli klar over og kjent med våre ubevisste forsvarsstrategier er første steg i å endre de mønstrene som over tid har ført til at vi undertrykker egne følelser, ønsker og behov. Uten tilgang til egne følelser, er det vanskelig å ta valg, det blir umulig å bearbeide vonde opplevelser og det vil også være vanskelig å være ekte nær noen. Å leve livet uten god tilgang til egne følelser kan kjennes litt som å være på sykkeltur med bremsene halvveis inne og uten kompass til å vise vei.
Fordi tilgangen til egne følelser er så viktig for å kunne leve et godt liv, vil alle ISTDP-terapeuter fokusere på følelser, hvordan følelsene oppleves i kroppen, og hva følelsene ønsker å gjøre.
Hvordan fungerer ISTDP i praksis?
I en ISTDP- terapitime vil terapeuten ofte stille spørsmål som utfordrer deg til å utforske dine følelser i øyeblikket, mens du sitter med terapeuten. Vi vil spørre deg mye om både hvilke følelser som dukker opp, hvordan den kjennes i kroppen og hva følelsen ønsker å gjøre, eller sagt på en annen måte; hva den følelsesmessig impulsen er. Mange av oss har ikke vokst opp hjem der det snakkes noe særlig om følelser, og der enten alle, eller noen følelser ikke har vært velkomne. Typisk: ikke være så sint, nå må du slutte å gråte, eller: nå må du roe deg litt ned. Som voksne kan det da kjennes skummelt når ulike følelser blir aktivert, sånn at man feks kjenner mer uro enn styrke når man er sint. Barn som vokser opp med foreldre som ikke tåler sterke følelser som godt, blir gjerne til voksne som selv ikke tåler vansklige følelser så godt, og man har utviklet mange strategier for å unngå og på å undertrykke følelser. ISTDP hjelper klienten med å gjenkjenne og akseptere følelsene, i stedet for å unngå dem, noe som vil føre til en økt følelse av kontroll og mestring i hverdagen.
Terapeuten fungerer som en guide som ikke bare lytter, men også utfordrer og støtter klienten til å uttrykke og bearbeide følelser på en trygg og konstruktiv måte. Denne prosessen kan være intens, men mange klienter opplever bedring allerede etter ganske kort tid, sammenlignet med andre terapiformer.
Effektene av ISTDP
Forskning har vist at ISTDP kan være en svært effektiv behandlingsform for personer med ulike psykiske plager, som angst, depresjon, traumer og relasjonsproblemer. Undertrykte følelser kan i tillegg til psykiske symtpomer påvirke vår fysiske helse. Mange opplever at fysiske symptomer som kronisk smerte, utmattelse eller mage-tarmproblemer blir bedre ved ISTDP-behandling.
ISTDP har også vist seg å være nyttig for å bedre relasjonene til de nærmeste. Ved å forstå hvordan tidligere erfaringer, spesielt relasjoner med foreldrene eller andre viktige omsorgspersoner, har formet våre nåværende relasjonsmønstre, kan klienter bryte gamle mønstre og skape mer tilfredsstillende og sunne relasjoner.
Intensitet og Varighet
ISTDP er kjent for å være ganske intensivt. Målet er å skape tilstrekkelig emosjonell aktivering slik at endring kan finne sted, altså at du sammen med en terapeut kan øve opp følelsesmuskelen så du kan tåle å kjenne sterkere følelser uten å ty til uhensiktsmessige forsvarstrategier. Mange opplever derfor ISTDP-terapi som ganske krevende, samtidig er det viktig å understreke at vi som terapeuter er bevisste på å regulere intensiteten sånn at du ikke blir overveldet av vanskelige følelser i timene, eller etterpå. Det tydlige fokuset i terapitimene gjør at et terapiforløp med ISTDP blir relativt kortvarige, vanligvis mellom 15 og 60 timer, men det avhengiger selvsagt av av kompleksiteten i problemene du opplever og hvor mye du jobber mellom timene. Ved omfattende relasjonelle traumer fra barndommen er det likevel ikke uvanlig å trenge rundt 200 timer i terapi.